Praktikák

 

  • Ha esetleg kisebb jellegű dugulása lenne,akkor az alábbi ötletekkel tudunk szolgálni. Mosdó, mosogató, kézmosó duguláselhárítása.  -Először is próbálja meg szétszedni a szifont és eltávolítani belőle a szennyeződést.

Összeszerelésnél ügyeljen a tömítések helyes sorrendjére!

  • A következő lépésbe lefolyótisztítószert öntünk a lefolyóba és egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap öntsünk rá forró vizet, ez általában megoldja a problémát. Ha nem sikerült, még mindig próbálkozhatunk Trisóval, a fent leírt módon. Azonban ha ez sem használ, érdemes kihívni egy duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Kád, zuhanytálca dugulás elhárítása: Öntsünk egy kevés tisztítószert a kád lefolyóba, állni hagyjuk egy éjszakát, majd reggel zubogó forró vízzel leöntjük.

  • A kád túlfolyó nyílását tömítsük el,hogy nagyobb legyen a csőben fellépő túlnyomás. Ha a probléma nem szűnt meg, próbálkozzunk vízsugárral. Csavarozzuk le a zuhanyfejet és forró vízzel öblítsük át a lefolyót.

A zuhanytálcák általában nem a padlóösszefolyóra vannak kötve, ezért ne is próbálkozzunk szétszerelésével. A lefolyócsonk szétszedése nem oldja meg a problémát,hívjon szakembert.Padlóösszefolyó duguláselhárítás:Szedjük fel a lefolyó takaró fedelét, távolítsuk el a bűzelzáró kupakot, majd a már jól ismert forró vízsugárral próbáljuk megszüntetni a dugulást. Ismét jöhet atisztítószer – forró víz kombináció.

  • WC dugulás elhárítás.Ha valami nagyobb idegen tárgy esett a WC csészébe, és le is húztuk, akkor inkább hívjunk szakembert, mert a csésze felbontása nehézkes és piszkos munka.Egyéb más esetekben használhatjuk a pumpát, amely hatékonyan segít megszüntetni a dugulást. A pumpa ütemes fel-le mozgatásával próbáljunk meg vákuumot,szívóhatást létrehozni a csőben.
  • A WC dugulásánál sajnos nem segít a vegyszer és a forró víz sem. Nem dugul el magától- kivétel, ha az elöregedett vezetékben felgyülemlik avízkő, amely szűkíti a cső keresztmetszetét. Problémát jelent még a kis átmérőjű csövek, és a gyenge vízhozamú takarékos tartályok, mert csak leviszik a szennyvizet, de nem mossák el tökéletesen.

Kültéri dugulások elhárítása:

  • Révén hogy a csővezetékek összefolyói szabadtéren vannak, sokkal jobban ki van téve a nagyobb, masszívabb szennyeződéseknek. Faágak, levelek, sóder, belemosódott por,föld és sár dugíthatja el a lefolyót. Előfordulhat, hogy a fák gyökere megemeli a fölben lévő csöveket, ezzel megváltoztatva annak folyásirányát. Dugulást okozhat a nem elégszer ürített emésztő. Ha a szennyvíz eléri az aknába bemenő cső száját, azonnali dugulás lép fel. Visszafolyik a kommunális szennyvíz, lerakódik, torlódást okoz.A kültéri dugulás elhárításnál a spirállal való akadálymentesítés nem mindig hoz sikert.

Ilyenkor magasnyomású berendezéssel mossuk át a csöveket, amely 99%-ban sikerrel oldja meg a problémát, és még a vezeték rendszer is átmosásra kerül.

Figyelem  duguláselhárítás!

  • Bizonyos vegyszerek keverése mérgező gázokat szabadíthat fel, ezért soha ne használjunk több különböző összetételű vegyszert!
  • Egyrészt a mérges gázok miatt,pl.: klór+hypo , másrészt pedig nem erősítik egymás hatását, hanem nagyobb dugulást okoznak.
  • Természetes alapanyagokból is keverhetünk hatásos duguláselhárító elegyet. Öntsünk némi sütőport az eldugult lefolyóba, majd egy kevés ecetet.

Amint a pezsgés abbamaradt, jöhet a zubogó forró víz.  Vigyázat forrázás veszély!