Duguláselhárítás a WC esetében

A háztartásokban előforduló egyik leggyakoribb dugulási probléma a WC lefolyójának dugulása. Ennek számos oka lehet, melyeket az alábbiakban kifejtünk, kitérve a lehetséges házilagos megoldásokra is.

Wc dugulás megelőzése

A legjobban akkor járunk, ha már a megelőzésnél kezdjük a problémamegoldást. Ez igen egyszerű – ne dobjunk a WC-be semmi olyat, amiben nem vagyunk száz százalékig biztosak, hogy gond nélkül átjut a lefolyócsövön. A szakemberek ugyanis a legtöbb esetben olyan dugulásokkal szembesülnek, melyeket a WC-be dobott, a csőben megakadó és azt elzáró idegen tárgyak okoznak. Ilyenek lehetnek példának okáért a pelenkák, WC-papír gurigák, a modern, le nem bomló törlőkendők, betétek, de akár az egyszerre a csőbe kerülő nagyobb mennyiségű WC-papír is. A szabály tehát egyszerű – amiről a legkisebb kétségünk is támad, azt inkább a kukába dobjuk.
Megeshet persze az is, hogy valamilyen lerakódás okozza a problémát – ez akkor fordulhat elő, ha rendszeresen öntünk pl. maradék zsiradékot a WC-be, amely előbb-utóbb elzárja azt. Ezt elkerülendő érdemes lehet havonta egyszer szódabikarbónával és ecettel, majd forró vízzel átmosni a lefolyót. Ezzel elkerülhetjük, hogy később a WC duguláselhárítás szükséges legyen.
Okozhatja a problémát az is, ha a WC nincs megfelelően kialakítva, tehát például a csövek nem jó szögben állnak vagy nem elég nagy keresztmetszetűek. Ez a legkevésbé szerencsés eset, mivel megoldásához mindenképpen van nem csak a szakember segítségére, de a bontásra is. Ezért érdemes az építésnél kiemelten odafigyelni a WC kialakítására.
Ha tehát mégis eldugul a WC, megpróbálkozhatunk saját magunk elhárítani a dugulást. Sajnos azonban lehetőségeink ebben az esetben leginkább a pumpa használatára korlátozódnak. Ha ennek használatával nem érünk el sikert, igen valószínűtlen, hogy akár a természetes anyagok (pl. szódabikarbóna, só, ecet, trisó), akár a boltokban kapható lefolyótisztítók segítségével sikerrel járunk, az egyszerű forró vizet pedig kár is erre pocsékolni. Ekkor tehát jöhet a szakember, aki kis szerencsével percek alatt leszámol a problémával a WC duguláselhárítás során.