Lefolyó duguláselhárítása

Egy lefolyó eldugulásának számos oka lehet – nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, bármilyen makacsnak is tűnjön a probléma. A legtöbb esetben nem csak hogy egyszerű, a szakemberek számára pillanatok alatt elhárítható kiváltó okról van szó, de sokszor akár házilag is a végére járhatunk a dolognak.

A legnagyobb szerencsénk akkor van – már persze eltekintve attól, hogy egy dugulás egyáltalán nem szerencsés – ha valamilyen lerakódás következtében lép fel a probléma. Ennek megelőzésére is számos lehetőségünk van, ha például havonta egyszer a lefolyóba öntünk fél pohárnyi szódabikarbónát és egy pohár ecetet, majd utána először forró, majd hideg vízzel is átöblítjük a csövet, jó eséllyel elkerülhetjük a dugulás kialakulását. Ha már megtörtént a baj, akkor is hatásos lehet ez a megoldás. A keverékhez adhatunk sót is – ekkor egy pohár só és ugyanennyi szódabikarbóna, illetve fél pohár ecet a mennyiség -, mivel ez a keverék általában még a lefolyóban megakadt hajjal is képes megbirkózni. Próbálkozhatunk egyszerű forró vízzel, vagy a boltokban kapható lefolyótisztítókkal is, egyszerre azonban mindig csak egy anyagot használjunk lefolyó duguláselhárítás közben, különben a kémia ellenünk fordulhat.

Mik okozhatják a lefolyó dugulását?

Előfordul az is, hogy valamilyen idegen tárgy kerül a lefolyóba, ott megakad – jellemzően a kanyarulatoknál – és akadályt képez. Ez jellemzően a WC-k esetében történik meg, de például mosogatóknál is előfordulhatnak ételmaradékok a csőben. Ekkor van rá némi esélyünk, hogy magunk kihalásszuk vagy legalább kimozdítsuk a tárgyat, ha az közel van a cső végéhez, jobban járunk azonban ha szakembert hívunk. Saját kezűleg próbálkozva ugyanis könnyen sérülést okozhatunk a csőben, ronthatunk is a problémán, ha a tárgy kimozdul, majd lejjebb, talán már néhány kanyar után újból megakad. A duguláselhárítók szakszerszámaik – így például az univerzális csőgörény – használatával percek alatt képesek felmérni, hol és mi akadt meg a csőben, majd az adott akadályt kiszedni onnan, illetve ha erre lehetőség van, egyszerűen bedarálni azt, így könnyen elvégezve a lefolyó duguláselhárítás munkáját.

Duguláselhárítás megelőzése

Általánosságban a legjobb az, ha gondolunk a megelőzésre – szűrőket használunk és rendszeresen átmossuk a lefolyócsöveket. Ha azonban beüt a baj, és a házilagos praktikák is csődöt mondanak, hívjunk szerelőt, aki gyorsan és egyszerűen képes a probléma kivizsgálására és megoldására.